U bevindt zich hier: Home

Uitnodiging Museum Schotel

 

Op Paaszaterdag 19 april 2014 wordt de nieuwe tentoonstelling “Schoonheid der natuur, het naakt bij Andreas Schotel” geopend en wordt de Andreas Schotel wandelroute uitgebreid met de derde imponerende beeldengroep van de hand van Hannes Verhoeven “Baadster in Broekeling”. 

U bent van harte welkom om 18.30 uur bij de sculptuur de Ploegende Boer aan de Hoogeindsestraat in Esbeek vanwaar we voor de onthulling van de Baadster naar de Broekeling wandelen. Na de onthulling door Harrie Breviers, rentmeester van landgoed De Utrecht, gaan we naar het museum in Schuttershof voor de opening van de nieuwe tentoonstelling door kunst en cultuurhistoricus Peter Thoben.

 

Share

Herbestrating richting Schuttel

De toegangsweg naar de Oranje Bond van Orde, langs de Schuttel van Andreas Schotel, is van 14-04-2014 tot 28-04-2014 i.v.m. herbestrating afgesloten voor alle verkeer.

Share

Wandelvierdaagse

Share

Aan De Keukentafel Loes Huijbregts

 

Loes Huijbregts is de steun en toeverlaat voor vier mannen achter drie restaurants: Petrus, Paulus en 't Landgoed. Als echtgenoot en moeder houdt zij zich graag op de achtergrond. 68 Jaar geleden zag zij het levenslicht in Groningen als Loes Bakker. Daar groeide zij ook op. Ze ging aan de slag als kleuterleidster. Haar ouders gaven koks- en banketbakkersopleiding aan huis en zodoende liep zij veertig jaar geleden Brabander Piet Huijbregts tegen het lijf. Piet gaf daar kooklessen.

Loes verhuisde mee naar Brabant. Daar verdiende het stel hun brood met restaurant Dalan in Esbeek.

In 1988 trok Loes met man en drie kinderen richting Australië. Niet met de intentie om te blijven of om weer te vertrekken. 'Ze zagen wel hoe het liep'. Hoewel de emigratie gepakt en gezakt met huisraad en al er wel heel serieus uitzag. “Piet was er al wel eens geweest. Het avontuur en de uitdaging lonkte. Achteraf vraag ik me wel eens af hoe wij dat ooit hebben aangedurfd met drie kleine kinderen.”

Het gezin betrok een huis in Coffs Harbour, een plaats aan de kust tussen Sidney en Brisbane. Daar woonde ook familie van Piet. Piet ging werken in een restaurant en daarnaast openden zij een eigen lunchroom waar Loes haar werk mee had. “Wij hadden het erg naar onze zin. Het middellands zeeklimaat was heerlijk. De jongens gingen naar school, hadden vrienden en de surfclub was hun grote hobby. Ons huis stond aan de monding van de zee. Met een bootje gingen we vissen en naar het strand. Jop en ik hadden nog wel wat jaren willen blijven, maar Freek en Wout en vooral Piet misten het Brabantse land.”

En zo belandde het gezin Huijbregts vijf jaar later toch weer in Esbeek. In 1994 kwam restaurant Petrus in beeld, gevolgd door Paulus, het Landgoed en sinds kort de Suite. De zonen runnen de horecagelegenheden waarbij Loes hand- en spandiensten achter de schermen uitvoert.

“Piet bemoeit zich meer met de gasten. En ik probeer het reilen en zeilen met een wakend vrouwelijk oog in de gaten te houden. Afremmen, stimuleren, in toom houden, ideeën aandragen en dingen uitzoeken. Kortom een typische moederrol.

De jongens vinden mijn mening belangrijk. De Paulus heb ik nog mee ingericht, maar nu met de Suite merk ik al wel dat mij meer wordt medegedeeld dan om advies gevraagd. En dat moet ook zo. Piet heeft daar moeite mee, maar wij  moeten loslaten, het is de jongens hun pakkie-an. Er leiden meer wegen naar Rome. Hun visie is gewoon anders, zoals dat ook met onze ouders was.”

Loes vat  in één woord 'de vrouw achter de schermen' samen? “Zorg”.

Muziekkeuze:  “Miracle van Ilse de Lange ligt bij Loes lekker in het gehoor. “Mooi stuk”

Share

Cooperatienieuws

 

Oproep: Schilders voor Schuttershof

Na de succesvolle bouw van de veranda, gaan we de komende maanden schilderwerk verrichten aan het buiten houtwerk van Schuttershof: ramen, deuren, dakgoten enz.. Dit is een behoorlijke klus waar we meerdere vrijwilligers voor zoeken. Hopelijk dat enkele ervaren schilders hierbij de leiding willen nemen, maar we zijn blij met iedereen die wil helpen (schuren is ook belangrijk).

Wij vragen iedereen, die hieraan zijn of haar medewerking wil verlenen voor een beperkt aantal uren of voor meerdere uren, zich te melden bij Sjef Oerlemans: tel. 06-54255324, email Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Het onderhoud is een belangrijke post op de exploitatie van Schuttershof. Door de inzet van vrijwilligers kunnen we de kosten laag drukken en kunnen we de exploitatie makkelijker sluitend houden.

Als je wilt meewerken meld je dan de komende week.

Algemene ledenvergadering 

De algemene ledenvergadering is dit jaar gepland op 11 juni a.s.. 

We zijn bezig met het maken van het jaarverslag. Andere jaren hebben we het jaarverslag in papieren vorm huis aan huis verspreid in Esbeek. Dit jaar willen we het jaarverslag digitaal uitbrengen (op www.esbeek.eu) met de mogelijkheid om, voor degenen die dit op prijs stellen, een papieren exemplaar af te halen bij Schuttershof. Op deze manier kunnen we drukkosten besparen.

Namens het bestuur,

Sjef Oerlemans, Piet verhoeven.

 

Share

Museum Schotel

 

Op Paaszaterdag 19 april 2014 wordt de nieuwe tentoonstelling Schoonheid der natuur, het naakt bij Andreas Schotel geopend en wordt de Andreas Schotel wandelroute uitgebreid met de derde beeldengroep van de hand van kunstenaar Hannes Verhoeven, Baadster in de Broekeling.

Ets Andreas Schotel
Ets Andreas Schotel
Andreas2009

Tentoonstelling: Schoonheid der natuur, het naakt bij Andreas Schotel

Van 19 april tot en met 7 september 2014 is in het Andreas Schotel Museum in Schuttershof in Esbeek een tentoonstelling gewijd aan het thema ‘naakt’. De titel Schoonheid der natuur is ontleend aan het opschrift van een ets van Schotel uit 1983.
Voor veel kunstenaars is het naakt en met name het vrouwelijk naakt een geliefd onderwerp. Eeuwenlang werd het naakt afgebeeld in de context van een bijbels of mythologisch verhaal, maar vanaf het midden van de negentiende eeuw werd het vrouwelijk naakt een op zichzelf staand thema, waarbij de vrouw als muze van de kunstenaar of als femme fatale inspiratiebron is. Ook door het oeuvre van Andreas Schotel (1896-1984), die vooral bekendheid geniet door zijn Rotterdamse en Brabantse etsen, loopt het vrouwelijk naakt als een rode draad. 
Voor de vroege etsen uit het begin van de jaren 1920 heeft Mies Gips (1898-1991), met wie hij op 16 april 1920 in Rotterdam is getrouwd, model gestaan, al dan niet in verwachting van een van de drie dochters. Direct na de Tweede Wereldoorlog wordt Magdaleen Rademaker (1924-2010) zijn leerlinge en met haar knoopt hij een intieme relatie aan. Voor veel etsen met naakten zal Leen model staan, ofschoon Schotel ook andere vrouwen als naaktmodel in zijn atelier heeft gehad. 
Uit een aantal etsen blijkt hoe Andreas Schotel het jaarlijkse verblijf in Esbeek rondom de Schuttel of bij de Flaes heeft ervaren, doordat het hem heeft geïnspireerd tot etsen en aquarellen van naakten in de vrije natuur.

U bent van harte welkom om 18.30 uur bij de sculptuur de Ploegende Boer aan de Hoogeindsestraat in Esbeek vanwaar we voor de onthulling van de Baadster naar de Broekeling wandelen. Na de onthulling door Harrie Breviers, rentmeester van landgoed De Utrecht, gaan we naar het museum in Schuttershof in Esbeek voor de opening van de nieuwe tentoonstelling door kunst en cultuurhistoricus Peter Thoben.

 

Share

Jeugdleden Tennis

 

De tennisclub Esbeek heeft 8 nieuwe jeugdleden die vandaag gestart zijn met de eerste tennisles bij Eric Janssen. 

 

Share

Pagina 1 van 7

Wie is online

We hebben 15 gasten en geen leden online

Dorpskalender