Bekijk de film "Sjee, lijm van Esbeek"
  • Start
  • Stichting Esbeek Sport zoekt kantinebeheerder

Aan De Keukentafel met Anja Van Avendonk (50)

Iets voor jou, mam, een pleegkind

"'Wat knap dat je dat doet' zeggen mensen nogal eens als ik vertel over de 'probleemkindjes' die ik thuis onder mijn hoede neem. Ook voor mij was dit een paar jaar terug onbekend terrein. Op aanraden van onze zoon Dirk, werkzaam bij jeugdzorginstelling De Hondsberg in Oisterwijk, verdiepte ik mij in de observatieouder materie. Dirk werkt met kinderen met gedragsproblemen die door omstandigheden niet thuis kunnen wonen. Als ze ook niet dijen in een groep leren zij geen huislijkheid. Daarom is het belangrijk dat deze kinderen in gezinnen kunnen worden geplaatst, een observatiegezin. Onze Dirk vond dit iets voor ons.

Vragende kinderogen
Ik dacht erover na. Na enig overleg met De Hondsberg, met Chris en de kinderen heb ik de volgende stap gezet. Iedereen binnen het gezin is er natuurlijk mee gemoeid, dus we moeten er met zijn allen achterstaan. Na een uitgebreide screening mocht ik het eerste kindje ophalen. En daar zit je dan ineens in de auto met drie tassen en een kindje van een ander op de achterbank, die jou met grote ogen vragend aankijkt. Het eerste jongetje was twee jaar oud en wij waren al zijn vijfde gezin.

Observatiegezin
Overdag verblijven de kinderen op De Hondsberg en in de avond, nacht en weekend bij ons als observatiegezin. Als de eigen ouders hun leven en de thuissituatie weer op de rit hebben en de zorg aankunnen, gaat het kind weer naar huis. Gemiddeld verblijft een kind zes tot negen maanden in het pleeggezin. Als observatieouder observeer ik zoals: eet hij aan tafel, hoe reageert hij op bezoek, hoe slaapt hij, hoe speelt hij, maakt hij contact met anderen.

Moeilijk voor de ouders
Ik rapporteer dit en neem deel aan multidisciplinaire overleggen op De Hondsberg. Soms zijn de ouders daarbij ook aanwezig. Voor hen is het vaak moeilijk. Zij hebben veelal zelf niet voor dit traject gekozen. Vaak wordt het opgelegd. Het is wel eens lastig als ouders niet achter de hulp staan. Het is wel hun kind waar je bemoeienis met hebt. Het uitgangspunt is dat een kind, als het enigszins mogelijk is, terug gaat naar de ouders.

Peuter in huis
Ik heb tussentijds ook een paar keer kortdurend crisisopvang voor PRISMA gedaan. Momenteel woont er een jongetje van vijf bij ons. Door zijn beperking functioneert hij op het niveau van ongeveer tweeënhalf jaar. Hij is erg lief en leuk. Ik doe de opvang met veel liefde en plezier. Het is hartstikke leuk en dankbaar om te mogen doen. Het hele gezin springt bij. Wij doen dit echt met z'n allen. Daar hebben wij goed over gesproken van te voren. Ook bij De Hondsberg hebben gesprekken plaatsgevonden. Want ja, ze krijgen wel een peuter in huis die vroeg wakker is en om aandacht vraagt. Dat heeft ook impact op hun leven. Als ik ga werken bijvoorbeeld passen de andere gezinsleden op. Want ik heb ook mijn werk in het Elisabeth ziekenhuis.

Dertig jaar oncologieverpleegkundige
Ik ben oncologieverpleegkundige op de afdeling oncologie. Daar werk ik nu bijna dertig jaar. Het is een 'leuke' afdeling. Je bouwt een band op met patiënten. Wij zien patiënten vaak langere tijd. Ze komen regelmatig terug om te kuren. Met de familie en naasten krijg je automatisch ook contact. We weten nooit hoe een traject zal lopen. Ik verbaas me regelmatig over de veerkracht van patiënten. Vaak gaat het goed, maar soms ook niet en gaat iemand overlijden. Het perspectief kan dan ineens omslaan. Het is fijn om dit goed te kunnen begeleiden, om de situatie voor alle betrokkenen zo optimaal mogelijk te maken.

Omgaan met overlijden
Als iemand rustig is overleden en voor de familie het ziekenhuistraject naar tevredenheid kan worden afgesloten is het voor mij als verpleegkundige ook goed en klaar. Ik heb leren omgaan met overlijden, het schrikt mij niet meer af. Het hoort bij mijn werk en bij het leven. Helaas heb ik het zelf ook van dichtbij meegemaakt. Dat is natuurlijk niet te vergelijken met beroepsmatig.

Afscheid van je pleegkindje

Zo is het afscheid nemen van de pleegkinderen ook niet makkelijk. Ons vorige kindje ging van de een op de andere dag weg. Zo kan dat gaan. Het hoort erbij. Ik hoop dat het afscheid met deze peuter geleidelijk gaat. Hij is al ruim een jaar lang in ons gezin opgenomen. Zo is ons pap ook 'opa Frans' voor hem." 

OUD PAPIER
Online bijeenkomst Positief opvoeden voor ouders
 

Reacties 1

Gast - Jeanne van Dommelen zaterdag 22 August 2020 14:06

Anja wat bijzonder om jouw verhaal te lezen. Per toeval kwam ik op deze site terecht.
Petje af.
Vele groetjes,
Jeanne van Dommelen

Anja wat bijzonder om jouw verhaal te lezen. Per toeval kwam ik op deze site terecht. Petje af. Vele groetjes, Jeanne van Dommelen
Reeds Geregistreerd? Hier Aanmelden
Gast
donderdag 23 September 2021
Indien u zich wenst te registreren vul dan aub. de velden voor gebruikersnaam en naam in.

Coöperatie Esbeek wordt gesteund door:

Redactie & Fotografie: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Voor vragen over de Coöperatie: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Webdevelopment: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.