• Ondernemersplatform 'Made in Esbeek'

  Ondernemersplatform 'Made in Esbeek'

  "De kracht van ondernemend Esbeek"

  Meer

 • Andreas Schotel Wandelroute

  Andreas Schotel Wandelroute

  "Beleef de harmonie tussen kunst en natuur"

  Meer

 • Dorpsvernieuwingsprijs 2019 voor Esbeek

  Dorpsvernieuwingsprijs 2019 voor Esbeek

  "Het meest vernieuwende dorp van Nederland!"

  Meer

Aan De Keukentafel met Claudia Bolijn

Als peuter wist Claudia het al: Later als ik groot ben, word ik dierenarts. Voor Claudia, bepaald niet voor de poes, is haar droom uitgekomen. Zij is nu 30 jaar en werkt sinds vier jaar in een dierenkliniek in Berkel-Enschot.

Donker bos
"Ik groeide, samen met mijn broers, op achter in het bos op Landgoed De Utrecht in Esbeek. Daar heb ik goede herinneringen aan. Op de boerderij was altijd iemand thuis. Ach, ik was het gewend om altijd op de fiets te moeten stappen voor korfbal en naar school. Later naar het Pius X Collega in Bladel, de andere kant op, had ik weer wat voordeel qua afstand. Nee hoor, is niet eng in het donker. Ik fiets liever door het bos dan door het centrum van Tilburg. Claudia woont nu met vriend Jochem prima in het dorp en ervaart de luxe van het te voet naar Schuttershof te gaan.

Op de middelbare school twijfelde Claudia toch even tussen de studie diergeneeskunde of humane geneeskunde. Maar niet lang. "Dierenarts wastoch mijn droom, mijn passie. Ik deed zelfs een jaar over, om de noodzakelijke vakken natuur-, wis- en scheikunde beter onder de knie te krijgen. Ik ging vol voor dierenarts, hoe pittig ook. Na het VWO gymnasium, studeerde ik zes jaar lang in Utrecht. Uit de drie richtingen Landbouw, paard en gezelschapsdieren, ging ik voor het laatste: hond, kat, konijn, cavia. Ondanks dat ik toch bij een melkveebedrijf ben opgegroeid en koeien leuk vind. Maar in de landbouwtak ben je meer bedrijfsgeleider, het is massaal, en je werkt vaak preventief. Ik help liever een ziek dier, het één op één contact, ook met het baasje. Het medische en dieren heeft mij altijd getrokken. Op de boerderij stond ik al met mijn neus boven op een operatie."

Castratie-stage
Claudia liep onder andere stagein Turkije. "Dat was een castratie-stage in een asiel met zwerf- honden en katten. Onder toezicht van een dierenarts beoefende ik de chirurgie." Claudia studeerde zes jaar lang zonder vertraging vijf dagen in de week. Zij moest volgens haar harder werken dan menig andere student. "Soms was ik jaloers op rechten studenten. Die hadden veel meer vrije tijd."

Het was lastig om aan een baan te komen, want Claudia miste de ervaring en hoe langer ze zonder werk zat hoe minder ze met dierengeneeskunde bezig was. Daarom ging zij werkervaring opdoen bij dierenartsen Midden Brabant.Dat hield in onbetaald meedraaien. "Ik deed een ziektevervanging van een half jaar. Twee dagen dierenarts en drie dagen in de horeca bij 't Landgoed. En toen kwam het verlossende bericht van een studiegenoot,in AniCura dierenziekenhuis Tilburg in Berkel-Enschot zochten ze een dierenarts en daar werk ik nu met veel plezier."

Verdrietige baasjes
Eerste lijns dierenarts is vergelijkbaar met huisarts. "Ik ben tandarts, dermatoloog, chirurg en psycholoog. Want ja bij ieder dier hoort een baasje. Bijna dagelijks heb ik met verdrietige mensen te maken. En ik begrijp dat heel goed. Je houdt van ze als van een kind, zijn gezinsleden."

Wat Claudia wel eens stoort: het gaat vaak over geld. "In verhouding met andere zorg zijn de dierenartskosten zeker niet hoog. Je wordt wel vaak scheef aangekeken en dat is jammer. Ik werd daar al voor gewaarschuwd in het begin van mijn studie. Als je denkt er rijk van te worden kun je al omkeren. Wij hebben ook een 6-jarige universitaire studie achter de rug. Dierengeneeskunde is op theologie na de slechts betaalde universitaire studie." Mensen gaan ook naar België, daar is het dan goedkoper. Voor een dubbeltje op de eerste rij willen zitten. Maar als er problemen zijn 's nachts kunnen wij het opknappen, want in Nederland is het verplicht om 24 uur 7 dagen bereikbaar te zijn.

illegale hondenhandel
"In het buitenland worden op grote schaal onder erbarmelijke omstandigheden honden gefokt en vervolgens met een busje naar Nederland getransporteerd. Mensen weten niet wat ze aanschaffen. Het is zo onbetrouwbaar. Erfelijke afwijkingen, ziekte, valse paspoorten met stickers van inentingen. We moeten stoppen met het afnemen. Ik zeg dan, breng de pub maar terug. Maar dat doen ze niet, want ze denken dat ze een dier hebben gered. Er wordt ingespeeld op de emotie. En zo blijft het probleem in stand. Het is echt een ding, hoor."

Claudia tipt om bij aanschaf van een huisdier op internet op te zoeken waar je op moet letten. "En kijk anders naar het programma van Ellie Lust laatst. Een goeie fokker heeft maar één ras in huis. Waar meerdere rassen aanwezig zijn is het vaak niet pluis. Voelt het betrouwbaar? Is er een moeder aanwezig? Koop niet impulsief, ga een paar keer kijken en neem desnoods een kenner mee."

Muziek: "Iets wat niemand van me weet en niet lachen nu: ik hou van doedelzakmuziek. Van het nummer Gravel walk van The Rogues word ik blij." 

Aan De Keukentafel met Jacqueline van de Wouw-Horr...
HAAIKNEUTERS & HAAIKNEUTERINNEN,
 

Reacties

Er zijn nog geen reacties gegeven. Wees de eerste die een reactie geeft
Reeds Geregistreerd? Hier Aanmelden
Gast
zondag 27 September 2020
Indien u zich wenst te registreren vul dan aub. de velden voor gebruikersnaam en naam in.

Coöperatie Esbeek wordt gesteund door:

Redactie & Fotografie: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Voor vragen over de Coöperatie: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Webdevelopment: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.