• Andreas Schotel Wandelroute

  Andreas Schotel Wandelroute

  "Beleef de harmonie tussen kunst en natuur"

  Meer

 • Ondernemersplatform 'Made in Esbeek'

  Ondernemersplatform 'Made in Esbeek'

  "De kracht van ondernemend Esbeek"

  Meer

 • Dorpsvernieuwingsprijs 2019 voor Esbeek

  Dorpsvernieuwingsprijs 2019 voor Esbeek

  "Het meest vernieuwende dorp van Nederland!"

  Meer

 • Start
 • De kogel is door de kerk

Aan de keukentafel met ex-Esbekenaar Bianca Dieltjes.

Bianca woont alweer 7 jaar, samen met poes Musty, in een leuk appartement in het centrum van Goirle. Toch hoopt zij nog eens terug te keren naar haar roots Esbeek. "Ons mam en grootouders wonen er en dat blijft toch altijd trekken. Ik heb mooie herinneringen, samen met ons pap, mam, broer en zus aan mijn jeugd."

Sporter van het jaar
Op 9-jarige leeftijd begon Bianca met handboogschieten in Esbeek en niet onverdienstelijk. Het grootste talent dat Oefening en Uitspanning 1878 ooit heeft gekend. Dat mag gerust gezegd worden. Bianca heeft tienmaal het Nederlands kampioenschap op haar naam staan. Daarnaast sleepte zij nog tientallen andere prijzen en oorkondes in de wacht. In 2005 werd zij zelfs tot sporter van het jaar van de gemeente Hilvarenbeek verkozen. "Die zag ik niet aankomen. Kijk, handboog doe je voor jezelf, het geeft je rust en ontspanning. Als je talent blijkt te hebben is het nog leuker. Maar als je dan ook nog eens door de gemeente wordt gewaardeerd is dat heel speciaal."
Na 15 jaar hing Bianca de handboog aan de wilgen. "Ik ging op mezelf wonen, en qua tijd werd het lastig. Ik was dagelijks aan het schieten. Het werd teveel een moet."
Vorig jaar, op de receptie van het 140-jaar bestaan van de Esbeekse handboogvereniging, begon het toch wel weer te kriebelen. "Ik beloofde om een keer te komen schieten. Dat is er tot op heden niet van gekomen vanwege een blessure."

Mannenwereld
Dat Bianca een bijzondere dame is blijkt ook weer door de keuze van haar opleiding metaal. Op de middelbare school was zij de enige meid in de klas. Metaal was vooral toen een mannenwereld. Heden ten dagen kiezen meer vrouwen die richting op.
Even werkte Bianca als kwaliteitsmedewerker in de keramische branche. Maar dat strookte niet met haar opleiding. "Ik wilde het vak in waarvoor ik geleerd had. Bij Metalco in Oisterwijk vond ik mijn draai. Daar bedien ik de watersnijmachine. Eigenlijk wilde ik edelsmid worden, maar daar was ik toen te jong voor. Door het tussenjaar bleef ik in de metaal hangen."papa's 'Kaatje'
Als de dag van gisteren herinnert Bianca zich drie jaar geleden het telefoontje in de nacht. "Ons pap was onverwachts overleden. Hoe kan dat nou? Ik heb hem gisterenavond nog thuisgebracht van een feestje. Het was niet te bevatten." Peter was haar rots in de branding, haar steun en toeverlaat. Hij stond altijd achter zijn dochter. "Ik had een hele fijne band met ons pap. Door hem ging ik handboogschieten, door hem ging ik de metaal in, daar had hij zelf ook voor geleerd. Hij stimuleerde mij om door te zetten en vooral niet op te geven. Vaak had hij het bij het rechte eind met zijn goede adviezen. Ik was zijn 'Kaatje', zijn troetelnaampje voor mij. Ik heb er een tatoeage van, in zijn handschrift."
Het verlies en verdriet was te groot. Bianca zat in een flinke dip. "Ik kon niet meer genieten. Psychologische hulp heeft mij geholpen. Het lukte mij niet alleen. Iedereen in Esbeek weet dat ons pap van het vuurwerk was. Dat doet mij nog altijd wat op Oudjaar. Ja, dat blijft wel een dingetje."

Muziek: "Ik put kracht uit muziek. Net zoals ons pap hou ik van Rock. Met name bij Bed Of Roses van Bon Jovi denk ik aan hem." 

Bedankt!
Schoonmaker m/v Hondsbosch gezocht
 

Reacties

Er zijn nog geen reacties gegeven. Wees de eerste die een reactie geeft
Reeds Geregistreerd? Hier Aanmelden
Gast
zondag 20 September 2020
Indien u zich wenst te registreren vul dan aub. de velden voor gebruikersnaam en naam in.

Coöperatie Esbeek wordt gesteund door:

Redactie & Fotografie: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Voor vragen over de Coöperatie: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Webdevelopment: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.