• Andreas Schotel Wandelroute

  Andreas Schotel Wandelroute

  "Beleef de harmonie tussen kunst en natuur"

  Meer

 • Dorpsvernieuwingsprijs 2019 voor Esbeek

  Dorpsvernieuwingsprijs 2019 voor Esbeek

  "Het meest vernieuwende dorp van Nederland!"

  Meer

 • Ondernemersplatform 'Made in Esbeek'

  Ondernemersplatform 'Made in Esbeek'

  "De kracht van ondernemend Esbeek"

  Meer

 • Start
 • Oud Papier inleveren op 9 maart !!!

Aan De Keukentafel met Geert en Anneke van Rooij

Dat een tuin meer is dan wat je ziet, ruikt of voelt, en dat de rustgevende sfeer veel met je kan doen, daar weet tuinontwerper Anneke de Rooij alles van.

Toestemming
In 2012 begonnen Anneke (51) en Geert (53) van Rooij met de aanleg van zintuinen rondom hun huis in de Groenstraat in Esbeek met als einddoel deze open te stellen voor publiek. "Uiteindelijk kregen we onlangs toestemming en daar zijn wij heel blij mee", zegt Geert. "Al die tijd hebben wij doorgewerkt aan het inrichten van een tuincafé en het aanleggen van een ecologische kruiden-, moes-, vlinder-, rozen-, winter-, blauwe- en roze tuin. Een naamloze tuin, een boomgaard en twee vogelbosjes, met maar liefst zeventien verschillende soorten Magnolia's. En er komt ook nog een kleine walnotenboomgaard bij."

Zin in Zintuin
"Een Zintuin prikkelt al je zintuigen", legt Anneke passievol uit. "Het is een plek waar je energie krijgt, stress kwijtraakt, tot jezelf komt en zin hebt om te zijn. Het doet iets met je. Een Zintuin zuivert ook de lucht, levert zuurstof, vangt fijnstof af, beschermt tegen UV straling, biedt leefruimte aan bijen, vlinders, vogels en meer inheemse dieren en planten die het moeilijk hebben in ons land. Zo is er ook een takkenrail voor een schuilplaats voor de egel."

Geert zijn betonboorbedrijf gaat hij aansturen op afstand om zich samen met zijn vrouw op het project te storten. Het bedrijf gaat mettertijd verkassen naar een andere locatie. Samen iets doen, dat is dan ook de missie van het hele project. Ruimtelijk inzicht en liefde voor de natuur kreeg het stel van huis uit mee.

Gevulde picknickmand
In de theetuin met bijbehorend tuincafé gaan Anneke en Geert eten en drinken serveren met producten uit eigen tuin. Zoals fruit voor op de taart, jam en soepgroenten en de kruiden om thee van te trekken. "Hoe leuk als bezoekers met een gevulde picknick mand door de tuinen en boomgaard struinen."

Geert en Anneke hopen er uiteindelijk hun boterham mee te gaan verdienen. De opbrengst zit in de horeca, kleinschalige kwekerij met verkoophoek en vooral in de zeven vakantie appartementen waar de bouwaanvraag voor weg is. "We hopen in november te starten met de eerste twee appartementen. In alle hectiek van het leven gaan wij voor rust in deze mooie bosrijke omgeving. Iedereen heeft het druk", zegt Geert. Maar die rust laat toch nog even op zich wachten. Voor de officiële opening in mei is er nog wat werk aan de winkel. Zo is ook zoon Guus, negen jaar, druk in de weer met de tuinen. De liefde voor de natuur is ook hem met de paplepel ingegoten.

Volgens plan gaat in mei een uithangbord en de vlag uit. Dan is de officiële opening van Zintuinen en wordt een droom werkelijkheid.

Muziekkeuze: "Rollercoaster" van Danny Vera https://youtu.be/uncjJbMPELI

is op dit moment een van onze favoriete nummers." 

ESBIKE FESTIVAL: Zaterdag 13 juni 2020
Stichting Vrienden van Andreas Schotel
 

Reacties

Er zijn nog geen reacties gegeven. Wees de eerste die een reactie geeft
Reeds Geregistreerd? Hier Aanmelden
Gast
zondag 20 September 2020
Indien u zich wenst te registreren vul dan aub. de velden voor gebruikersnaam en naam in.

Coöperatie Esbeek wordt gesteund door:

Redactie & Fotografie: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Voor vragen over de Coöperatie: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Webdevelopment: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.