• Dorpsvernieuwingsprijs 2019 voor Esbeek

  Dorpsvernieuwingsprijs 2019 voor Esbeek

  "Het meest vernieuwende dorp van Nederland!"

  Meer

 • Andreas Schotel Wandelroute

  Andreas Schotel Wandelroute

  "Beleef de harmonie tussen kunst en natuur"

  Meer

 • Ondernemersplatform 'Made in Esbeek'

  Ondernemersplatform 'Made in Esbeek'

  "De kracht van ondernemend Esbeek"

  Meer

Aan De Keukentafel met Jacqueline van de Wouw-Horrevorts

Een nieuw jaar, nieuw begin en nieuwe kansen. Zo ook voor Jacqueline (66). In november 2019 eindigde, door de pensioengerechtigde leeftijd, na een loopbaan van 45 jaar in het onderwijs, haar geliefde baan als kleuterjuf. Jacqueline switchte wel eens van school in Tilburg Noord, maar bleef de stichting Tanget trouw. De laatste 26 jaar werkte zij op basisschool De Stelaertshoeve. "Ik heb mijn tijd absoluut niet uitgezeten, maar met plezier uitgewerkt en mis het nu al."

Werkende ouders
Als 21-jarige begon zij, na de drie jarige KLOS opleiding, als invalskracht in Vessem. "Als snel kwam ik te werken in Tilburg Noord. Na de geboorten van mijn kinderen bleef ik werken en vulde met een collega, die ging studeren, een duobaan. Dat was in die tijd echt niet gewoon en het had nog heel wat voet in aarde om het voor elkaar te krijgen." Er was wel meer niet gewoon, waar we nu niet meer van opkijken. Werkende ouders bijvoorbeeld. Zo deed het digitale tijdperk zijn intrede, er moest verantwoording worden afgelegd en eisen werden gesteld. "Ik stond open voor vernieuwingen. Anders had ik het zolang niet volgehouden."

Naar mama toe
In de basis zijn de kleuters dezelfde als 45 jaar geleden, vindt Jacqueline. "Zij komen puur binnen, dat is altijd zo gebleven. Je merkt wel dat sommige kindjes nauwelijks een kwastje of schaartje in hun handjes hebben gehad. Mogelijk heeft dat te maken met de drukke agenda van de ouders. Kleutertjes snappen niet veel van oppas en BSO. Ze willen gewoon naar mama toe."

Langzaam aan zag Jacqueline de 'witte' school veranderen naar 'driekwart allochtoon'. Zij maakte mee dat kleuters de Nederlandse taal niet machtig waren, maar daar maakte deze juf geen punt van. "Ik wist uit ervaring dat het twee jaar later goed kwam. Nu met de tweede generatie is de taal veel minder een issue geworden." Ja, Jacqueline zag ook de tweede generatie passeren.

Door de vingers zien
Even maakte Jacqueline een uitstapje naar groep 5/6/7. Maar haar hart lag duidelijk bij de kleuters. "Ik leerde hen spelen in een goeie sfeer. Zij moeten eerst ervaren om met de handen te spelen voordat ze zich kunnen uiten op papier." De tv serie De Luizenmoeder? "Ja, haha herkenbaar. Maar erg overdreven natuurlijk."

Jacqueline was de moeilijkste niet. Dat vermoeide kinderen een halve dagje thuis bleven was geen probleem en ook bij een 5-jarige leerplichtige kleuter zag ze wel eens wat door de vingers. "Je hebt zelf ook kinderen en kleinkinderen hè."


Hartverwarmend afscheid
"Ik heb het onderwijs niet als zwaar ervaren. Tegenover topdruktes stonden daarna weer vrije dagen. Natuurlijk heb ik wel eens gemopperd, maar een burn-out of langdurig uitval is mij bespaard gebleven. Ik was flexibel en meegaand, maar liet me zeker niet de kaas van het brood eten en wist wat ik wilde."

Het hartverwarmende afscheid voor de graag geziene juffrouw Jacqueline was dan ook dik verdiend. "In november nam ik op school afscheid van 400 kinderen met dansjes, versjes en kleurige en fleurige activiteiten. Overweldigend. Met de collega's vierde ik mijn afscheid bij De Voortse Loop in Hilvarenbeek, mijn ouderlijk huis."

"Ik heb het nu druk met ons huis in aanbouw in Hilvarenbeek. Anders had ik graag nog eens ingevallen. Het kriebelt wel hoor. Ik mis de cultuur van Tilburg Noord en het prettige contact met collega's, kinderen en ouders. Ik heb al die jaren heel fijn gewerkt en kijk er met plezier op terug."

De muziekkeuze van Jacqueline is 'Carmen' van Bizet. Deze was te horen tijdens de kleuter parachute activiteit op het afscheid. Zie onderstaande foto. 

Programma Carnaval 2020
Aan De Keukentafel met Claudia Bolijn
 

Reacties

Er zijn nog geen reacties gegeven. Wees de eerste die een reactie geeft
Reeds Geregistreerd? Hier Aanmelden
Gast
zondag 20 September 2020
Indien u zich wenst te registreren vul dan aub. de velden voor gebruikersnaam en naam in.

Coöperatie Esbeek wordt gesteund door:

Redactie & Fotografie: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Voor vragen over de Coöperatie: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Webdevelopment: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.