• Made in Esbeek

  Made in Esbeek

  "De kracht van ondernemend Esbeek"

  Meer

 • Andreas Schotel Wandelroute

  Andreas Schotel Wandelroute

  "Beleef de harmonie tussen kunst en natuur"

  Meer

 • Samenwijs in de kerk

  Samenwijs in de kerk

  "De verbouwing is in volle gang"

  Meer

 • Start
 • Uit Brabants Dagblad: Koning Willem-Alexander verrast gemeente Hilvarenbeek met informeel bezoek

Norbertusbode niet meer bezorgd

Helaas is het niet meer mogelijk om overal in Esbeek door Esbeekse parochianen de NorbertusBode te bezorgen.

Om u toch in de gelegenheid te stellen het parochieblad te lezen, is de herfst-editie nu af te halen in café Schuttershof. 

Lees meer
  2 Hits
  0 reacties

Aan De Keukentafel met Thea Rosch

Na 36 jaar, vijf directeuren en twee basisscholen nam juffrouw Thea (66) afscheid van basisschool De Wingerd in Esbeek. De nieuwe brede school in het kerkgebouw gaat ze net niet meer meemaken. Met pijn in het hart nam zij onlangs afscheid van Esbeek. Nou ja afscheid. "Ik hoop wel dat ze me nog weten te vinden voor invalwerk, hoor", zegt Thea rap. "Ik blijf graag betrokken." Op 20-jarige leeftijd kreeg de Bladelse in 1972 groep vier onder haar hoede. Even was zij er tussen uit voor haar eigen kinderen en deed elders invalwerk. Toch keerde zij in 1993 weer terug naar Esbeek en zonder één moment van 'moeten' maakte zij de jaren onafgebroken vol.

Nee is nee
Als leerkracht is het horen en wederhoren, vindt zij. Tuurlijk was er wel eens een meningsverschilletje. Ouders en kinderen weten wat ze aan Thea hebben. Consequent, nee is nee. Al zijn ouders en leerlingen wel mondiger geworden en ziet Thea minder grenzen. Het leven moet iedere dag leuk zijn. "Reclame en sociale media heeft daar een grote invloed op. Ik heb er niks op tegen, zolang er op een goede manier mee wordt omgegaan."

Vanwege veranderingen in de wereld en de nieuwe inzichten specialiseerde Thea zich onlangs nog in hoogbegaafdheid. "Ieder kind heeft zijn talent en niet alles heeft met leervakken te maken. Een kind kan bijvoorbeeld goed sporten, tekenen, zingen of toneelspelen. Ik hou van persoonlijke ontwikkeling in talenten. Je moet kinderen in hun waarde laten. Zo geef ik graag extra aandacht aan de leerling die hetnodig heeft." Van werkdruk heeft Thea weinig last. "Dat is persoonlijk. Ik word er niet ziek van. Het is maar net hoe je er mee omgaat. Ik ben zeker van de partij bij eenstaking."

Ontscholen
Ongelooflijke dieptepunten in Thea haar leven waren het overlijden van haar man en later directrice Ine. Maar gelukkig waren er ook hoogtepunten genoeg, zoals het inzamelen van geld voor goede doelen met de klas zoals voor het Ronald Macdonald, Ambulance wens, en de duofiets voor Esbeek. Thea is te spreken over Esbeek "Het is een dorp met een sociale controle waar iedereen voor elkaar klaar staat. Saamhorigheid en verbondenheid. Kijk naar de Coöperatie en al die vriendengroepen." Nu maakt zij plaats voor de volgende generatie en gaat zich richten op een ander leven. "Ik zal me eerst moeten ´ontscholen´".

Door Thea Rosch

De afscheidsdag op 5 juli

Aangekomenop Esbeeks grondgebied stond er op het grasland bij het Landgoed een rijtuig met paard te wachten om mij met mijn kleinkinderen naar de Wingerd te brengen. Natuurlijk onder deskundige begeleiding van 2 grote paardenvrienden.

Daar stonden de kinderen al te wachten met versierde bogen en een uitgerolde rode loper lag klaar voor de ontvangst. In de aula stondende stoelen voor mij en mijn gezin al te wachten. Na een welkomstwoordje door Will, de directeur, volgde het onthullen van een zeer origineel cadeau. Dit was nl een tuinbankje waarop ikvroeger met collega's en de laatste jaren als enigste genoot van een sigaretje. De andere collega's waren verstandig en gestopt met roken. Dit bankje hadden ze mooi opgeknapt en er een tafeltje in dezelfde kleuren bijgemaakt (een tijdje van tevoren hadden ze mij verteld dat het bankje was gesneuveld). Het blad van deze tafel was voorzien van tegeltjes, die door de kinderen van groep 5 en 6 zijn beschilderd. Ik vond het een geweldig origineel cadeau en het heeft ondertussen een prominente plek in mijn tuintje gekregen. Ook kreeg ik nog 2 albums aangeboden met wensen en tekeningen van de kinderen en het team. Zeer waardevol als herinnering en terugblikken op de "goeie ouwe tijd". 

Lees meer
  37 Hits
  0 reacties

Creatieve avond van EVA

 We gaan weer met z'n allen creatief bezig zijn, enwel op 26 oktober as. bij Schuttershof om 20.00 uur.

Met natuurlijke/plantaardige materialen bekleden we glazen flessen die je zelf regelmatig opnieuw kunt vullen met verse bloemen. De avond wordt verzorgd door Corien Veron.

De kosten voor deze avond zijn € 15,-. Dat is inclusief alle materialen voor 5 flessen en 2 kopjes koffie of thee. Overige consumpties zijn op eigen kosten.

Je zorgt zelf voor 5 flessen. Het mooiste zijn flessen van helder glas in diverse vormen en maten. Je kunt evt. flessen onderling ruilen.Er kunnen maximaal 30 dames meedoen !!!Bij betaling, bij José van Dooren, Ten Loke 4 te Esbeek, ben je pas aangemeld !!!!Geef snel op, want VOL = VOL !!!!!Gelieve bij opgave door te geven of je zelf een lijmpistool mee kunt nemen.

Kom je ook 26 oktober as. ?!?!  Tot dan!

Groetjes José en Ingrid.

Lees meer
  38 Hits
  0 reacties

Samenwijs Esbeek zoekt nieuwe naam

De verbouwingswerkzaamheden van de Adrianuskerk in Esbeek verlopen voorspoedig. en het ziet er al prachtig en verrassend licht uit. De kinderen en de werknemers van Samenwijs Esbeek kunnen niet wachten tot ze naar de nieuwe locatie mogen verhuizen.

Het hele bouwproject brengt een aantal vertrouwde Esbeekse begrippen bij elkaar in één gebouw. Zo worden o.a. De Wingerd en De Debberkes samen ondergebracht in de Adrianuskerk. Alle partijen willen uitdragen dat ze gezamenlijk als Samenwijscentrum verder willen en een nieuwe, frisse start willen maken in één gebouw, dat bestemd is voor alle kinderen van Esbeek van 0 tot 13 jaar. Daar hoort dan ook een frisse, nieuwe naam bij.

Hierbij vragen wij dan ook uw hulp:

Bedenk een originele naam voor Samenwijs Esbeek!

De nieuwe naam moet wel aan een aantal voorwaarden voldoen:

 • De naam is voor de gehele locatie, dus voor opvang en onderwijs, en moet dus kindvriendelijk zijn en makkelijk 'bekken';
 • De naam moet (vrijwel) uniek zijn voor een school of kinderopvang; hij moet bij wijze van spreken bovenaan komen staan als je de naam googlet. (Ter vergelijking: er zijn maar liefst 20 (basis)scholen in Nederland met de naam De Wingerd);
 • Het zou mooi zijn als de naam op de een of andere manier verbonden is met Esbeek, de kerk, de cultuur of historie van Esbeek en/of uitspraken uit de 'Esbikse volksmond';

Verder is nog van belang:

 • Geef bij de inzending aan, waarom u denkt dat de door u gekozen naam een goede naam is,, of wat de naam betekent.
 • U mag zoveel namen inzenden als u wilt.
 • Inzendingen moeten uiterlijk zondag 30 september 2018 binnen zijn.
 • Alle inzendingen worden verzameld door Will van Dijk, directeur/manager van Samenwijs Esbeek:
  Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken., of in de brievenbus van Heuvelaar 10, 5085 GDEsbeek

Na het bepalen van de nieuwe naam, zal er vervolgens ook een nieuw logo gemaakt moeten worden. Zodra de gehele procedure is afgerond, met de goedkeuring van alle instanties die er iets over te zeggen hebben, zullen we de naam en logo bekendmaken.

Wij rekenen op vele, creatieve inzendingen.

Lees meer
  32 Hits
  0 reacties

Tuldaniaweekend (dag) zondag 2 september

Ook Jeu de boule op het Tuldaniaweekend

Op het Tuldania weekend nieuwe stijl (aanstaande zondag 2 september) wordt ook een jeu de boules toernooi gehouden voor heel Esbeek. De prachtige baan is al een poosje in gebruik en verschillende liefhebbers genieten wekelijks van een heerlijk potje "boelen". Maak ook kennis met deze ontspannende sport. Zorg dat je om 11 uur op sportpark "Den Hondsbosch" bent en doe gratis mee met het gezellige toernooi. Geen ballen, geen probleem. GEWOON DOEN!!!!

Het Tuldania weekend is in een nieuw jasje gestoken. In plaats van aan het eind van het oude seizoen vindt het plaats aan het begin van het nieuwe seizoen en duurt het in plaats van twee dagen maar een dag. Kort maar krachtig dus. Om 11 uur begint het spektakelstuk met de Zeskamp voor de jeugd, een penaltybokaal en het jeu de boules toernooi. En dan houdt de dag niet meer op voor DJ SOSA het laatste plaatje speelt. De jeugdspeler van het jaar wordt bekend gemaakt, het meer dan interessante rad van avontuur (met prijzen ver boven de kostprijs van de kaartjes), een koeienveiling, een lekker natje en droogje en wie weet wat voor leuks nog meer passeert de zonovergoten dag. Want het wordt mooi weer. Een reden te meer om van het Tuldania weekend te genieten! 

Lees meer
  43 Hits
  0 reacties

Coöperatie Esbeek wordt gesteund door:

Redactie & Fotografie: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Voor vragen over de Coöperatie: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Webdevelopment: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.