• Samenwijs in de kerk

  Samenwijs in de kerk

  "De verbouwing is in volle gang"

  Meer

 • Andreas Schotel Wandelroute

  Andreas Schotel Wandelroute

  "Beleef de harmonie tussen kunst en natuur"

  Meer

 • Made in Esbeek

  Made in Esbeek

  "De kracht van ondernemend Esbeek"

  Meer

 • Start
 • Participatiemeter staat inmiddels op € 19.000!

Activiteit: Wandeling Natuurbegraafplaats

De activiteit: Wandeling bij de Natuurbegraafplaats onder leiding van Joyce Sengers is gehouden op 11 juni jl. In verband met het slechte weer was de activiteit een weekje uitgesteld. De belangstelling was weer goed: 16 aanmeldingen !!

Joyce vertelde tijdens een wandeling van ± 3 km. met veel passie over de natuurbegraafplaats: over de graven, bloemen, bomen etc.

Na de wandeling hebben we met z'n allen nog een bakkie koffie gedronken in de bossen en gingen we terug naar Schuttershof. Daar hebben enkele dames nog wat gekletst en gedronken. Iedereen was zeer enthousiast!!

De volgende activiteit staat gepland op vrijdag 20 september as. We houden een FOUTE AVOND.    Zet de datum alvast in jullie agenda !!!

Groetjes José en Ingrid.

Lees meer
  9 Hits
  0 reacties

Aan De Keukentafel met Ilse van Hees

Nog geen jaar geleden kreeg Ilse (28) de diagnose Autisme Spectrum Stoornis. Geen verrassing, wél opluchting voor haar en de familie. Ilse vertelt openhartig over de lange weg er naar toe.

Géén stempel voor Ilse
"Tot mijn vijfde jaar was ik vaak ziek. Ik had regelmatig blaasontsteking met vele antibiotica kuren. Omdat de nadruk op mijn lichamelijk ziekzijn lag werd daardoor, mijn toch wel afwijkend gedrag, over het hoofd gezien. Dat kwam pas naar voren op de kleuterschool. Juffrouw Ellie zei al vrij snel tegen mijn ouders dat dit meisjes anders was dan de anderen. En zo ging het balletje aan het rollen. Volgens een IQ test bleek er cognitief niets mis te zijn. En toch was er iets. Mijn sociale vaardigheden lieten te wensen over en ik gedroeg me anders dan leeftijdsgenoten. Ik volgde sociale vaardigheidstraining en daar bleef het bij. Echt veel last had ik er niet van. Behalve dat ik in groep 6 werd buitengesloten en dat ik op korfbal slecht mee over kon. Zo haalde, door mijn vertraagde motoriek, mijn 2 jaar jongere broer Pim, mij in op allerlei vlakken. Pim haalde bijvoorbeeld eerder zijn rijbewijs." Het vermoeden autisme werden geopperd door zowel school als haar omgeving. Maar nee, daar wou Ilse niets van weten. Géén diagnose en zéker geen stempel.

Buitenbeentje
Op het Willem II college in Tilburg kreeg Ilse geen aansluiting. "Ik werd uitgedaagd door klasgenoten, zij lokten mij uit de tent en gingen met me aan de haal. Op leergebied ging het ook minder. De overstap van VWO naar HAVO was een goede zet. Toen kreeg ik leuke vriendinnen, waar ik nog altijd contact mee heb."

Toch bleef Ilse tegen dingen aanlopen. "Ik gedroeg me nog steeds niet naar mijn leeftijd, had mijn emoties niet in bedwang en miste het vermogen om op gepaste manier te reageren. Daarbij vond ik het lastig om mensen in de ogen aan te kijken en ik was en ben extreem gestructureerd. Spullen moeten een vaste plek hebben, want anders word ik gek." Zo ook in de keuken van Woonzorgcentrum De Clossenborch in Hilvarenbeek waar Ilse met veel plezier werkt.

Dorpsondersteuner Mariet Pulles bracht Ilse twee jaar geleden in contact met Stichting MEE (ondersteuning voor mensen met een beperking). Ilse praatte met een ervaringsdeskundige, die op latere leeftijd de diagnose Autisme kreeg, en vanuit dat uitgangspunt verder kon in het leven. "Dat trok mij over de streep om het diagnose traject in te gaan. Bij het Expertise Centrum Autisme kreeg ik gesprekken en onderzoeken gericht op mensen met normale en hoge intelligentie."

Opluchting
Toen de diagnose Autisme Spectrum Stoornis werd gesteld was de opluchting groot. Want ja, als het niet zo was, wat dan? Autisme Spectrum Stoornis is een stoornis in de informatie verwerking in de hersenen of te wel een andere manier van waarnemen, denken en communiceren.

Vanaf hier konden Ilse en haar familie écht verder. Handvaten worden aangereikt. "Voor mijn ouders was het ook al 28 jaar lang 'worstelen' zo van wanneer doen wij het goed. Ik heb persoonlijke begeleiding. Het gaat steeds beter met me. Bovendien zijn er ergere dingen. Er valt goed mee te leven. Autisme is geen beperking. Ik hang het niet aan de grote klok, maar maak er ook geen geheim van. Ik ben en blijf gewoon Ilse." 

Lees meer
  36 Hits
  0 reacties

Kunstenares Juliana Rios Martinez uit Colombia is aangekomen in Esbeek

Vandaag zondag 12 mei is kunstenares  Juliana Rios Martinez uit Colombia  aangekomen in Esbeek om hier te wonen en werken voor 3 maanden. 

Vrienden van Schotel hebben het project Artist in Residence opgestart. Dit houdt in dat er elk jaar een kunstenaar uit een ander land de gelegenheid krijgt om een zomer bij ons te werken en te wonen. Met dit concept hoopt Vrienden van Schotel het werk van Schotel nieuw leven in te blazen.

Wat de ideeën van Juliana zijn, zal vast nog nader worden gemeld op de site in een later stadium. We wensen Juliana heel veel woon- en werkplezier!


Lees meer
  51 Hits
  0 reacties

Jurybezoek Dorpsvernieuwingsprijs

Bij deze enkele plaatjes van het Jurybezoek van de  Dorpsvernieuwingsprijs.

Lees meer
  46 Hits
  0 reacties

Programma dodenherdenking 4 mei 2019 Hilvarenbeek

Tijd: 19.30uur

Vrijthof 10, Hilvarenbeek

Binnenplaats Gemeentehuis Hilvarenbeek

 1. Opening door waarnemend burgemeester H.W.S.M Nuijten namens de gemeente
 2. Voordracht van Isa van Dun, leerling groep 8 van de Doelakkersschool
 3. Koperensemble.
 4. Herdenkingstoespraak door S. Hatahet, voormalig inwoner van Syrië.
 5. Becadans o.l.v. M. Schoutens met 'Nearer, My God to Thee' van Sarah Flower Adams.
 6. Woord ter overweging, door Pastor G. Jansen, diaken.
 7. Stille tocht naar het bevrijdingsmonument op de Vrijthof.


Monument de Vrijthof Hilvarenbeek

 1. Kranslegging door H.W.S.M. Nuijten en S. Hatahet een bloemenhulde door de leerlingen van de scholen uit onze gemeente.
 2. 'Last Post' door P.v.d. Maas
 3. Twee minuten stilte.
 4. Het Wilhelmus
 5. Einde Herdenking.

Twee minuten.

Twee minuten terug denken

Herdenken

Meeleven met de slachtoffers

Op een plek

Waar we geen oorlog willen kennen

Twee minuten terug denken

bedenken 

Lees meer
  148 Hits
  0 reacties

Coöperatie Esbeek wordt gesteund door:

Redactie & Fotografie: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Voor vragen over de Coöperatie: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Webdevelopment: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.