• Andreas Schotel Wandelroute

  Andreas Schotel Wandelroute

  "Beleef de harmonie tussen kunst en natuur"

  Meer

 • Ondernemersplatform 'Made in Esbeek'

  Ondernemersplatform 'Made in Esbeek'

  "De kracht van ondernemend Esbeek"

  Meer

 • Dorpsvernieuwingsprijs 2019 voor Esbeek

  Dorpsvernieuwingsprijs 2019 voor Esbeek

  "Het meest vernieuwende dorp van Nederland!"

  Meer

 • Start
 • Oud Papier inleveren op 9 maart !!!

KBO en SSB60+ organiseren Vitaliteitsdagen Hoe wordt u gezond oud?

Op donderdag 7 en vrijdag 8 november vinden in Diessen en Biest-Houtakker de vitaliteitsdagen plaats, voor senioren vanaf 55 jaar. Allerlei testen geven dan inzicht in de eigen gezondheid en leefstijl. Maar de dagen zijn vooral ook een gezellige ontmoeting. Iedereen kent elkaar en daardoor is deelname ook zo laagdrempelig. Bovendien is het voor de doelgroep een mooie gelegenheid om daadwerkelijk de gekregen gezondheidstips ter harte te nemen.


Tijdens de vitaliteitsdagen worden deelnemers onderworpen aan testjes die de spierkracht, coördinatie, lenigheid en uithoudingsvermogen meten. "Daarnaast kunnen zij vrijblijvend in gesprek gaan met coaches over hoe ze kunnen werken aan hun gezondheid en wat ze dan moeten doen om dat te bereiken. Verder zijn informatiestands te bezoeken, waar op een eenvoudige manier de oren en ogen getest kunnen worden. En senioren hebben de mogelijkheid met een voedingsdeskundige in gesprek te gaan om hun eetgewoontes eens onder de loep te nemen", vertelt Helmi van der Loo van Stichting Sportief Bewegen 60+ (SSB60+). "Tenslotte kunnen zij een beweegadvies krijgen, met verwijzing naar alle mogelijkheden die er op dat gebied in de gemeente en vooral in hun eigen kern zijn."

Uw gezondheid centraal

Alle senioren vanaf 55 jaar zijn welkom. "Dus ook diegenen die afhankelijk zijn van een rolstoel of rollator en mogelijk denken dat het voor hen geen zin meer heeft om te komen. Juist voor deze groep zijn de vitaliteitsdagen belangrijk", benadrukt Helmi. "Ouderen kunnen hier met al hun vragen over gezondheid en leefstijl terecht, gezien de experts die dan aanwezig zijn. Denk hierbij aan een arts, een fysiotherapeut, bewegingsdeskundigen, studenten in opleiding voor Sportleider of Beweegleider senioren, vrijwilligers van KBO Brabant en vrijwilligers van KBO HEB en Diessen. De KBO's, SSB 60+, Fashion Eyes en Driesser Opticiens (ogen), Van Boxtel gehoor specialist, een voedingsspecialist en Sportdorp Hilvarenbeek hebben er een standje."

Uitje in eigen kern

Het is een bewuste keuze om de vitaliteitsdagen niet in alle zes de kernen tegelijk te laten plaatsvinden. "Op deze manier behoud je de kleinschaligheid van de dorpen. Inwoners kennen elkaar, waardoor de drempel laag is. De metingen worden in de eigen kern verricht en zo komen in drie jaar tijd alle kernen aan de beurt. Nu zijn dat Biest-Houtakker en Diessen, volgend jaar (in 2020) Esbeek en Haghorst en in 2021 zijn ze weer in Hilvarenbeek, want daar waren vorig jaar bij de opening van de nieuwe sporthal De Roodloop al fittesten", legt Helmi uit. "Gedurende de vitaliteitsdagen verzorgt SSB60+ de fysieke metingen, een belangrijk onderdeel van de vitaliteitsmeting. Maar bovenal zijn deze dagen een gezellige ontmoeting met andere senioren. Er wordt natuurlijk voor koffie en thee gezorgd. Noem het maar 'een middagje uit'!"

Betere levenskwaliteit

Helmi kan het alle 55-plussers in onze gemeente aanraden om mee te doen. "Het is goed om bewust met je gezondheid en leefstijl bezig te zijn. Senioren kunnen van alle ervaringen en tips die zij die dagen opdoen, veel leren. Door een gezonde leefstijl met veel sociale contacten kan men langer zelfstandig functioneren.Dat willen we tenslotte allemaal", weet ze. "Daadwerkelijk iets gaan doen met alle verkregen informatie en adviezen, heeft zeker op de langere termijn een positief effect op de kwaliteit van leven".

Sportdorp Hilvarenbeek kan hierbij een steuntje in de rug bieden: "Wij hebben bijna alle beweegmogelijkheden in de gemeente Hilvarenbeek in kaart en kunnen zodoende samen met de deelnemers bekijken wat het beste bij hem of haar past. Mocht overigens blijken uit alle activiteiten, gesprekken en testjes die gedaan worden dat er stappen ondernomen moeten worden richting het medische circuit, dan is het alleen maar goed dat dat aan het licht komt", vindt Helmi. "Soms sluipen er namelijk beperkingen of gewoontes in, waarvan je je niet bewust bent. Wanneer deze worden ontdekt, kan er ook echt iets aan gedaan worden."

De vitaliteitsdagen vinden op donderdagmiddag 7 november plaats in café Ome Toon in Biest-Houtakker en op vrijdagmiddag 8 november bij Partycentrum Hercules in Diessen. U bent op beide locaties van harte welkom vanaf 13:00 uur. Heeft u vooraf nog een vraag, bel dan gerust met Jac Linnemans op telefoonnummer 013-5041497. 

Zondagse ontmoetingen
Bedankt!
 

Reacties

Er zijn nog geen reacties gegeven. Wees de eerste die een reactie geeft
Reeds Geregistreerd? Hier Aanmelden
Gast
zondag 20 September 2020
Indien u zich wenst te registreren vul dan aub. de velden voor gebruikersnaam en naam in.

Coöperatie Esbeek wordt gesteund door:

Redactie & Fotografie: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Voor vragen over de Coöperatie: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Webdevelopment: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.