Aan De Keukentafel met Conny van Oevelen – van der Zande

Aan De Keukentafel met Conny van Oevelen – van der Zande

Van sporen zoeken, sporen afnemen, sporen verwerken, vingerafdrukken en DNA weet de Esbeekse Conny van Oevelen (55) alles af. Zij werkt namelijk bij de technische recherche, of te wel de forensische opsporing, van de politie in het regiogebied Zeeland-West Brabant. 

Van auto-inbraken tot zakkenrollers
“Dit werk doe ik de laatste zeven jaar”, vertelt Conny. “27 Jaar geleden begon ik bij de politie met het opnemen van aangiftes: auto-inbraken, gestolen fietsen en zakkenrollen. Dat wat wij nu lichte criminaliteit noemen. Ik was toen net zwanger van onze oudste zoon.” Daarna kwam Conny, door reorganisatie, terecht bij het team Informatie Knooppunt. “Dat werk bestond uit het screenen van meldingen en het aansturen van de buitendienst, zodat deze gericht hun werk konden uitvoerden. En weer een reorganisatieronde verder kwam ik bij de afdeling technische recherche. Daar heb ik een specifieke opleiding voor gevolgd. Ik doe sporenonderzoek naar bewijsmateriaal gericht op dadersporen bij inbraak van woningen en bedrijfspanden. Het gevonden DNA gaat naar het NFI Nederlands Forensische Instituut.” 

Slachtoffers en emoties
Conny komt écht overal. Van Hennep kwekerijen tot de meest luxe ressorts en armzaligste huizen. “De gekste dingen kom ik tegen, vooral op slaapkamers haha.” Conny zegt over de slachtoffers vooral ook met emoties te hebben maken. “Zij zijn in hun persoonlijke integriteit aangetast. Op dat moment is mijn luisterend oor vaak belangrijker dan het onderzoek naar dadersporen.” 

Wat zij óók tegenkomt zijn in scene gezette inbraken. Maar deze ‘slachtoffers’ vallen vaak al snel door de mand als de waarheidsbevindingen niet kloppen. Zo kan bijvoorbeeld aan de verkeerde kant de deur zijn opengebroken.

Roy Donders
Bij de inbraak bij Roy Donders zijn winkel had Conny ook dienst. “Ineens stonden ze met een camera voor mijn neus. Ik gaf aan niet in beeld te willen komen, maar daar was niet echt naar geluisterd.” 

b2ap3_thumbnail_oefelen2.JPG

Volgens Conny lopen de inbraken af. “Daar wij voorheen met een heel team op 40 inbraken per dag zaten, zitten we nu ver onder de helft. Dat wijd ik aan betere politiebewaking en woonbeveiliging. Hoewel het vaak nog te makkelijk is om bij een woning binnen te komen. Het gebeurt dagelijks”, aldus de van oorsprong Goirlese waar zij geboren en getogen is. Met haar man Jan heeft zij daar vier jaar gewoond. In 1988 kocht het stel op Landgoed de Utrecht in Esbeek, de in oude staat zijnde, timmerwerkplaats en maakten daar een mooi thuis van. Met zoon, dochter en hond wonen Jan en Conny daar nog altijd met veel plezier en woongenot. 

Muziekkaal verzoeknummer: ‘Pillow Talk’ van Zayn. Conny: “Wat mij hierin raakt is de tekst. Deze gaat over de strijd in het leven om relaties goed te houden. Je moet blijven investeren. Het gaat niet vanzelf.” 

b2ap3_thumbnail_Oefelen.png

Foto: Conny en Jan op de Kerstmarkt in Düsseldorf

Tuldania Spek de kas van je club
Nieuwe expositie in het Andreas Schotel museum:
 

Reacties

Er zijn nog geen reacties gegeven. Wees de eerste die een reactie geeft
Reeds Geregistreerd? Hier Aanmelden
Gast
maandag 28 November 2022
Indien u zich wenst te registreren vul dan aub. de velden voor gebruikersnaam en naam in.

Coöperatie Esbeek wordt gesteund door:

Redactie & Fotografie: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Voor vragen over de Coöperatie: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Webdevelopment: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.