Aan de Keukentafel met El en Wim van den Biggelaar

Aan de Keukentafel met El en Wim van den Biggelaar

Een jaar na ‘den brand’

“De impact van een brand gun ik niemand, maar de hartverwarmende tijd daarna iedereen. Ongelooflijk hoe familie, buren, vrienden en dorpsgenoten voor ons klaar stonden, susten, steunden en hun hulp aanboden”, aldus Wim van den Biggelaar. De familie werd in deze barre tijd ook ‘uit de brand geholpen’ met pannen soep, worstenbroodjes, chocolademelk en lieve kaartjes. Wim en El blikken terug op een brand die precies een jaar geleden de schuur van hun boerderij De Koekoek op landgoed De Utrecht in Esbeek verwoestte.

Op 16 november waren El, Wim en hun vier kinderen op het Novemberfest van de KPJ. El hielp bij de bar en Wim stond bij de entree. Wim: “Ik werd gebeld door mijn achterbuurvrouw met de mededeling dat onze schuur in brand stond. Op weg naar huis kwamen we de brandweer met sirenes al tegen.” El: “Heel onwezenlijk wat je dan aantreft. Het pakte niet. Zo sta je bier door te geven en zo sta je naar je brandende schuur te kijken.” Wim: “Ik hoorde onze Mechelse herder hond ‘Biggel’ in de schuur blaffen, maar ik kreeg geen deur of raam open om hem te redden omdat alles van binnenuit gesloten was. Ik stortte me toen maar samen met de brandweerlieden op de kalveren. We vonden later geen stoffelijke resten van Biggel terug. Daardoor hoopten wij altijd nog dat hij in leven zou zijn en terug zou keren.” Hoewel dochter Vera er alles aan heeft gedaan om de vermissing van de viervoeter in de publiciteit te brengen is hij helaas nooit terug gevonden.

Totaal stonden er 19 voertuigen op de dam en waren 60 werklieden in touw. Wim neemt zijn petje af voor de brandweerlieden. Zij deden hun stinkende best om de boel te redden. Het frustreerde hem wel dat de mannen lastig aan bluswater kwamen. Omdat er gevreesd werd voor het behoud van de aangrenzende woning werden er al wat waardevolle spullen uit gered.

Uiteindelijk brandde de stal in zijn geheel af. Er was volgens Wim geen redden aan. De woning werd behouden, maar liep wel erge schade op. Oorzaak brand: kortsluiting in de verdeelkast. El: “Het was een geruststelling dat het niet onze ‘schuld’ was. Dat je bijvoorbeeld het gas aan had laten aan staan of zoiets.” Wim: “Het stroomaggregaat van het KPJ feest werd diezelfde nacht om drie uur bij ons huis geplaatst. Dat er überhaupt iemand aan dacht dat wij zonder stroom zaten vond ik zo mooi.” Toen de volgende dag de voetbalwedstrijd van het elftal waar hun drie zonen in spelen, werd afgelast besefte het gezin pas wat voor impact de brand op het dorp had.

Vier dagen later werd een woonunit geplaatst en ook toen weer kreeg de familie alle hulp van buitenaf. Zo werden de stalen platen voor de unit ongevraagd verwisseld voor rubberen matten, omdat de platen wel eens glad konden worden. Ze werden verrast met een zeecontainer voor opslag en er werd een compleet geïsoleerde bijkeuken met afdak aan de unit getimmerd. Ook de gemeente verleende medewerking voor directe vergunningen en de burgemeester liet van zich horen.

koekoek_1.jpg

El: “Her en der werden ons spullen aangeboden om de unit in te richten. We hadden niks en we stonden als het ware gewoon op straat. Als gezin waren we sterk. De kinderen stelden: "dit overkomt ons, wij gaan ervoor, we zetten de schouders eronder en maken er het beste van.” De schuur werd opnieuw gebouwd en na negen maanden bivakkeren, verkaste het gezin eindelijk naar de opgeknapte woning. Onlangs sloten zij symbolisch deze gebeurtenis af met een vrijwilligers feest. Wim: “Wij kregen toen een mooi fotoalbum aangeboden met het hele proces van a tot z in beeld. We hebben een moeilijke tijd achter de rug. Er zijn best wel wat traantjes gevloeid, maar zeker ook van vreugde en dankbaarheid.”

koekoek_2.jpg

De muziekkeuze wordt door Wim gedaan. “Het instrumentale nummer ‘Sorry’ van Kyteman heeft niks met de brand te maken, maar ik vind dit nummer zowel mooi om naar te kijken als om naar te luisteren. Wat me aanspreekt is de gedrevenheid van de trompettist en de kracht van het orkest.”

Aan De Keukentafel met Pietje Bogers
Glasvezel buitengebied Hilvarenbeek gratis aangele...
 

Reacties

Er zijn nog geen reacties gegeven. Wees de eerste die een reactie geeft
Reeds Geregistreerd? Hier Aanmelden
Gast
woensdag 08 December 2021
Indien u zich wenst te registreren vul dan aub. de velden voor gebruikersnaam en naam in.

Coöperatie Esbeek wordt gesteund door:

Redactie & Fotografie: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Voor vragen over de Coöperatie: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Webdevelopment: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.